Digitálne televízne vysielanie pre Prešovský kraj

28.03.2011 Celý región

Lepší signál, kvalitnejší obraz a čistejší zvuk bez mesačných poplatkov a bez viazanosti čakajú aj obyvateľov Prešova a okolia. Všetky výhody digitálneho televízneho signálu budú môcť diváci využívať už začiatkom mája 2011, kedy sa v Prešovskom kraji začne ďalšia vlna prechodu z analógového na digitálne terestriálne televízne vysielanie.

Digitalizácia Slovenska
Proces digitalizácie terestriálneho (pozemského) televízneho vysielania intenzívne pokračuje aj v roku 2011. V období od marca do júna dôjde k postupnému vypínaniu veľkého počtu vysielačov šíriacich analógové televízne vysielanie na území takmer celého Slovenska a zároveň sa úmerne zvýši pokrytie digitálnym televíznym signálom.

Na rade je Prešovský kraj
Obyvatelia miest a obcí Prešovského kraja už majú možnosť sledovať digitálne vysielanie aj prostredníctvom TV antény. V lokalite Bardejov sa najneskôr 29.4. 2011 rozšíri súčasné digitálne televízne vysielanie programov Jednotka, Dvojka, Markíza a JOJ o ďalšie programy. Obyvatelia obcí spadajúcich do tejto lokality budú môcť sledovať Jednotku, Dvojku a Trojku na kanáli 54 a Markízu, JOJ, Doma a JOJ Plus na kanáli 40.

V lokalite Prešov najneskôr 11.5. 2011 pribudnú k existujúcej ponuke programov Jednotky, Dvojky, JOJ a Markízy nové súbory programov. Markíza, JOJ, Doma a JOJ Plus budú po novom dostupné na kanáli 59 a programy Jednotka, Dvojka a Trojka na kanáli 25.

Rozšírená ponuka televíznych programov bude dostupná v lokalite Snina Magurica najneskôr 12.5. 2011. Existujúce vysielanie programov Jednotky, Dvojky, JOJ a Markízy sa nahradí súborom programov Markíza, JOJ, Doma a JOJ Plus na kanáli 59 a súborom programov Jednotka, Dvojka a Trojka na kanáli 25.

Najneskôr 29.6.2011 sa v lokalite Stará Ľubovňa rozšíri súčasné digitálne vysielanie Jednotky, Dvojky, Markízy a JOJ o nové súbory programov. Markíza, JOJ, Doma a JOJ Plus budú po novom dostupné na kanáli 55 a programy Jednotka, Dvojka a Trojka na kanáli 24.

Podľa predbežného harmonogramu zapínania vysielačov DVB-T a vypínania základných analógových televíznych vysielačov dôjde v priebehu mája a júna 2011 k rozšíreniu programov digitálneho vysielania v Prešovskom kraji z ďalšej lokality.

V lokalite Poprad sa existujúce digitálne televízne vysielanie programov Jednotka, Dvojka, Markíza a JOJ rozšíri. Po novom bude súbor programov Jednotka, Dvojka a Trojka k dispozícii na kanáli 55 a programy Markíza, JOJ, TV Doma a JOJ Plus budú dostupné na kanáli 24.

Analóg končí
Úplné a definitívne ukončenie šírenia analógového terestriálneho vysielania v lokalite Bardejov nastane najskôr 12.4. 2011. Analógové TV vysielanie programov Jednotka a Dvojka z uvedenej lokality teda už nebude dostupné.

K vypnutiu analógového vysielania pre lokalitu Prešov dôjde najskôr dňa 26.4.2011. V danej lokalite sa tým ukončí možnosť sledovať programy Jednotka a Dvojka prostredníctvom analógového televízneho signálu.

V lokalite Snina Magurica nastane úplné a definitívne ukončenie šírenia analógového terestriálneho vysielania najneskôr 20.4.2011. Obyvatelia stratia možnosť sledovať analógové TV vysielanie programov Dvojka a Markíza.

Najneskôr 13.6.2011 analógový terestriálny signál končí aj v lokalite Stará Ľubovňa. Analógové TV vysielanie programov Dvojka a Markíza z uvedenej lokality teda už nebude dostupné.

V okrajových oblastiach pokrytia uvedených lokalít môže byť analógový signál niektorých programov čiastočne ďalej dostupný až do ukončenia celoplošného prechodu na digitálne vysielanie.

Prechodné obdobie
Počas časového obdobia prechodu z analógového na digitálne terestriálne televízne vysielanie môže byť príjem televízneho signálu obmedzený či prerušovaný z dôvodu potrebných prác na vysielači. Tie sa budú vykonávať výlučne počas pracovnej doby. V prípade lokality Bardejov môže dôjsť k výpadkom v období 12. 4. – 29. 4. 2011, v lokalite Prešov v období 26.4. – 11.5. 2011 a v prípade lokality Snina Magurica v období 20.4. – 12.5. 2011.

Informovanie verejnosti
Obyvateľom je k dispozícii aktualizovaná webstránka www.digimedia.sk a bezplatná infolinka 0800 168 500, kde sa dozvedia všetky potrebné informácie.
 

Vyberte región